Телефони: +359 887 460 907 & +359 879 111 600 I За контакти
28 авг.
Защо са ни нужни счетоводни услуги?

Споделяне

Тази статия ще е много кратичка и се надявам да е изчерпателна.

Не рядко ми се задава въпросът „Трябва ли ми счетоводител или счетоводна къща?”.

Отговорът ми е категорично да, ако сте решили да развивате бизнес в България и да нямате проблеми.

Дори фирмата Ви да няма дейност в момента, един счетоводен абонамент за спящо дружество няма да натовари месечния Ви бюджет особено, но може да ви спести много неприятности. Не забравяйте, че Вашето дружество е изтоник на Вашите доходи, но то както всички предприятия има нужда от грижи и редовното счетоводство е една от тях.

Защо?

На всеки 5 години данъчните инспектори правят периодични проверки на ВСИЧКИ фирми, без значение дали имат дейност, ако имат, дали са регистрирани по ДДС и в каква сфера е предметът им на действие. Т.е. дори Вие да не работите или поне не активно, рано или късно ще бъдете проверени при всички случаи. Откритете нередности или липсата на каквато и да е счетоводна документация няма да е препоръчителна в случая.
Ако през фирмата Ви си плащате осигуровките, трябва да изготвяте документи, които се подават в НАП за съответния вид осигуряване- трудов договор, ДУК или за Самоосигуряващо се лице. Процедурата е ежемесечна и изисква специални знания и следене на осигурителното законоателство. Ако Вие не желаете да се осигурявате следва да уведомите НАП по специален начин.
В края на всяка отчетна година задължително подавате финансови отчети, дори и с нулев резултат, към НАП, Статистически институт , Агенция по Вписванията.

Това е най-малкото, което може да се изисква от Вашето дружество.

Ако Вие пропуснете тези три стъпки, Ви обещевам стоене по опашки в НАП, НОИ и др. институции, главоболия с формализирани бюрократични процедури, които се точат с месеци и в крайна сметка глоби за административни нарушения. Оставям на страни факта, че докато чакате (респ. действате) „нещата да се оправят”, не Ви остават време и възможности за други важни неща. Глобите и санкциите често и категорично надхвърлят човешките представи за символична „сума”. Цифрите могат да достигнат колосален размер за малка или почти неработеща фирма.

Моят професионален съвет към Вас е да намерте подходящ специалист или фирма, която да се заеме със счетоводните Ви дела и да Ви:

- представлява пред държавни, административни институции, но най-вече пред НАП, НОИ и Инспекция по труда. Не е необходимо много- само счетовдителят или счетоводната къща да отговорят на насрещни проверки или запитвания от страна на официални държавни органи. За тази цел, разбира се, трябва да ги упълномощите.

- уведомява своевременно при наличието на такива и да Ви съветва как е редно да се постъпи в случая, като най-често процедурите са рутинни.

- Когато установи, че допускате или ще допуснете нарушение, Вашият специалист следва да Ви запознае с последиците от него, както и за това, че сте в нарушение. За тази цел, разбира се, трябва специалистът Ви да е информиран за вашите планове. Той няма как да разбере и да Ви посътва, ако Вие не му се доверите първи.

Към спестените неприятности се добавят някои бонуси от съвместната работа със счетоводеител или счетоводна къща. На първо мястно можете да получите мигновено информация за паричние си средства и потоци по звена, отдели и пр. (в зависимост от нуждите Ви), съвети за оптимизиране на разходите и данъците, както и всевъзможни справки за всичко. Няма нужда да четете данъчно и осигурително законодателство. Поне Веста Консулт го прави вместо вас. Достатъчно е да ни се обадите или да ни пишете и ще ви се отговори.

Share This :

За Марина Мучакова

Марина Мучакова е управляващ съдружник във Веста Консулт. Завършила е право в Софийски университет "Св. Климент Охридски", специалист е в сферата на данъци, данъчно облагане и данъчно-осигурителна практиката. Като допълнителна квалификация има сертификати по медиация при търговски спорове, представителство пред арбитражни съдилища и въпроси касаещи отношения между работодатели и служители. Има завършено обучение към патентно ведомство по интелектуална и индустриална собственост, търговски марки. Говорими езици : английски- отлично; руски- основно; немски - основно; сърбо-хърватски - основно;

Подобни публикации

You must be logged in to post a comment

Веста Консулт

Веста Консулт